Reklama
 
Blog | Ina Maertens

Tlumočnická specializace (a jak na ni). Lední hokej

Nedávno jsem tlumočila workshop, který vedl slavný hokejový trenér. Ke každé zakázce je potřeba přistupovat s pokorou a být dobře připraven, ale tady jsem věděla, že až bude mluvit o přesilovkách, třetinách a lajnách, bude to v pohodě, protože se budu pohybovat v terénu, který trochu znám. Věděla jsem ovšem i to, že kdyby zabrousil do fotbalu, to už taková pohoda nebude. Termíny typu poločas do mé aktivní slovní zásoby nepatří (a doufejme, že tam taky nikdy patřit nebudou).

Ke specializaci se člověk dostane dvěma způsoby. Buď ho donutí život, nebo se o to téma zajímá. Která ze dvou cest je příjemnější, tady snad nemusím zdůrazňovat. Když vás něco baví, učení jde samo, a co je důležitější, odborná terminologie zapadá do kontextu. K tomu, aby byla ženská schopna tlumočit hokej, však k výstroji čuchat nemusí. Slovní zásobu lze doplnit i jinak. Například čtením.

Pokud byste si měli přečíst o hokeji jednu jedinou knihu, měli byste sáhnout po The Game od Kena Drydena. Ken Dryden je legendární kanadský brankář, který se stal uznávaným komentátorem a spisovatelem. The Game napsal na konci svého působení v Montreal Canadiens, když mu bylo teprve jednatřicet let. Kniha se dodnes považuje za jednu z nejlepších anglicky psaných knih o sportu vůbec. Popisuje v ní kočovný život profesionálního hokejisty a svůj tým Montreal Canadiens v sedmdesátých letech v éře, kdy šestkrát získali Stanley Cup. Je to brankář, ale zároveň pozorovatel a hráč, který přerušil na rok kariéru, aby mohl dokončit studium práv.

Dobrý tip pro začátek je i dokumentární série s názvem Hockey: A People’s History natočená televizí CBS. Všech deset dílů dějin ledního hokeje jsou ke zhlédnutí na YouTube. Bude vás to bavit. Výborný je i The NHL: Masked Men o brankářích.

Hockey Night in Canada nebo přenosy utkání pro začátečníky nedoporučuji. V tempu, jakým komentátoři mluví, je snadné se ztratit.

Zajímavý podcast, který by nebyl založen na statistikách utkání, stále hledám.

Studijních materiálů je opravdu dost, a tak nevadí, že já vlastně bruslit neumím. Třeba mě to ještě chlapci někdy naučí. A pokud ne, alespoň můžeme spolu koukat na Sweet Spot Squad nebo si jít spolu zastřílet.

Reklama